fbpx

Waarom krijg ik last van vaginale droogheid?

Vaginale droogheid

Vaginale droogheid ontstaat door veranderingen in de hormoonhuishouding. Dit is een normaal en natuurlijk proces. Hierbij neemt het hormoon oestrogeen sterk af. Als gevolg hiervan wordt het vaginaweefsel en de epitheellaag dunner, droger en minder elastisch. Hierbij kunt u last krijgen van klachten als jeuk, branderigheid, een droge vagina, pijn bij het vrijen en rode schaamlippen. Het weefsel wordt gevoeliger voor vaginale infecties. Wat kunnen precies de oorzaken zijn van vaginale droogheid?

 

Vaginale droogheid tijdens en na de overgang

De overgang is een natuurlijk proces dat elke vrouw in haar leven vanaf haar 40ste zal meemaken. Vanaf de eerste menstruatie is het lichaam van de vrouw ingesteld op het krijgen van kinderen. Het vruchtbaarheidshormoon oestrogeen speelt hier onder andere een belangrijke rol bij. Tijdens de overgang neemt de productie van oestrogeen echter af, waardoor de vagina droger wordt.

 

Vaginale droogheid en diabetes

Vrouwen met diabetes hebben een grote kans op problemen tussen de lakens door vaginale ongemakken. Dit komt door een verminderde doorbloeding van het vaginale weefsel en schommelende hormonen. Zo heeft 38% van de jongere vrouwen (gemiddeld 39 jaar) met diabetes last van vaginale droogheid. Daarnaast hebben oudere vrouwen met diabetes twee keer zoveel kans op vaginale droogheid.

 

Vaginale droogheid en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap of na de bevalling vinden er ook veranderingen plaats in de hormoonhuishouding, waardoor zwangere vrouwen last kunnen krijgen van vaginale droogte. Daarnaast wordt door de zwangerschap het milieu van de vagina minder zuur. Hierdoor krijgen schimmels sneller de kans om een infectie te veroorzaken.

Borstvoedingshormonen zorgen ook voor een lager oestrogeengehalte. Dit kan per vrouw verschillen. Sommige vrouwen hebben er maar een korte periode last van, waar bij anderen de klachten langer aanhouden. Het wordt daarom altijd aangeraden om voorzicht te zijn met vrijen.

 

Vaginale droogheid en stress

In perioden dat u veel stress ervaart, kan het lichaam minder vocht produceren. Buiten een droge vagina kunt u ook last krijgen van droge ogen en een droge mond.

 

Vaginale droogheid en chemotherapie

Vaginale pijn tijdens het vrijen is een veelgehoorde klacht bij vrouwen die chemotherapie hebben ondergaan. Door chemotherapie wordt de werking van de eierstokken verminderd en daarmee ook de aanmaak van hormonen. Dit tekort aan hormonen kan invloed hebben op uw vagina en libido. U krijgt bijvoorbeeld last van een droge vagina, minder zin in vrijen en de schaamlippen kunnen enigszins verschrompelen. Ook kan chemotherapie het slijmvlies van de vagina beschadigen, met als gevolg dat u een grotere kans hebt op schimmelinfecties, ontstekingen of bloedingen.

Vaginale droogheid is op te lossen met Premeno Duo. Een eenvoudige, natuurlijke, niet-hormonale manier om zéér vervelende klachten op te lossen.

Meer blogs lezen?